Díjak, pályázatok

FOTÓPÁLYÁZAT

Immár hagyomány, hogy a soros rendezvényünk szervezésének kezdetekor Fotópályázatot hirdetünk a konferencia kiadványainak arculatát meghatározó digitális felvétel beküldésére. A jelentkezés határideje 2018. október 15. volt.

A XII. anyagtudományi konferencia fotópályázatára beérkezett felvételeket a szervező bizottság október 18-i ülésén átnézte. Sok szép és érdekes felvétel érkezett be, ezért a zsűri úgy döntött, hogy az idei évben három képet és készítőjét/készítőit díjazza. Az első helyezett lett a pályázat nyertese, és az általa beküldött kép a 2019. évi rendezvény kiadványainak arculatát meghatározó digitális felvétel. A nyertes tárgyjutalomban részesül, valamint a konferencia kiadványaiban és honlapján a győztes fotóval és a leírással együtt nevét is feltüntetjük. A 2. és 3. helyezettek oklevelet vehetnek át a 2019 októberében megrendezésre kerülő anyagtudományi konferencia bankettjén.

I. helyezett és a fotópályázat nyertese Benke Márton – Miskolci Egyetem, Fémtani Képlékenyalakítási és Nanotechnológiai Intézet

A fénykép Cu-Al-Ni-Mn alakemlékező ötvözet termoelasztikus martenzites szövetét mutatja. A felvétel optikai mikroszkóppal készült, Differenciál Interferencia (Nomarski) Kontraszt képalkotás mellett.

II. helyezett Kovács Árpád – Miskolci Egyetem, Fémtani Képlékenyalakítási és Nanotechnológiai Intézet

A “Korai karácsony” című fotón laborkörülmények között, szobahőmérsékleten kevert alkáli fritt, kvarcliszt, ZnO és kristályosító TiO2 elegyből két lépcsőben hőkezelt kristályos porcelán máz töretén az amorf mázmátrixban kialakult Zn-szilikát kristályok láthatók. Scanning elektronmikroszkópos felvétel backscatter elektronokkal, eredeti nagyítás 500x.

III. helyezettek Kazup Ágota és Kárpáti Viktor – Miskolci Egyetem MSc I. évfolyamos kohómérnök hallgatók

A fényképen félfolyamatosan öntött kohóalumínium tuskó próbatestjének barker maratással előkészített, polarizált fény alatti optikai mikroszkópos felvétele látható 50x-es nagyításban.

LEGJOBB POSZTER DÍJ

A 2003-as anyagtudományi konferencia óta hagyomány rendezvényeinken, hogy a kiállított poszterek közül “Legjobb Poszter Díj”-jal jutalmazzuk a kiemelkedő prezentációkat. A konferencián jelen lévő tudományos bizottsági tagok véleménye alapján az első három legtöbb szavazatot kapott szerző részesül díjazásban.

Eddigi díjazottaink nevét és poszterük címét az alábbi dokumentumban foglaltuk össze.

Legjobb poszter dijasok  2017-ig

MAE DÍJ

A Magyar Anyagtudományi Egyesület kétévente természetes és jogi személyek részére egy-egy MAE Díjat adományozhat junior és szenior kategóriában. A díj az anyagtudomány terén elért eredményért, az anyagtudomány hazai népszerűsítéséért és színvonalas műveléséért adományozható. A MAE díjról részletesen hamarosan itt olvashat.